Bu Blogda Ara

12 Eylül 2009 Cumartesi

Lale Devri ve Patrona Halil İsyanı


Dönem III.Ahmet, Ünlü tarihçi Ahmet Refik’in deyimiyle meşhur Lale Devri!Osmanlı Devleti ‘nin yaşamış olduğu uzun savaşlardan sonra sadrazam Nevşehirli ibrahim Paşa’nın getirmiş olduğu barış politikasının rüzgarlarıyla nefes almaya başlamıştı. Halk mesire yerlerine gidiyor, havai fişekler patlatılıyor, gösteriler düzenleniyor, lalelarden bahçeler düzenleniyor, kağıthane ilçesinde yeni sıra sıra köşkler, mermer köprüler yapılıyor, kayık sefaları düzenleniyordu. Heryer bir gelin gibi süslenmişti adeta. Nedim’in dediği “Çerağan Vakti”‘ydi bu.





Ama kimi insanlar bunu kaldıramıyor, Devletin borcu varken bu kadar eğlence, masraf nedir diye bahane edip günden güne kin besliyorlardı. Yeni Çeriler maaşlarımız ödenmiyor, değeri düşük eksik altın veriliyor diyerekten başlarında şu anki Beyazıt Camii’ nin yanında şuan depo olarak kullanılan -sanırım artık restore de oluyor- eskiden hamam olan yerde hamam tellağı olan Arnavut “Patrona Halil” önderliğinde 1730 günü ayaklanırlar ve kağıthanede tüm o güzel, girişleri mermerden yapılmış sıra sıra köşkleri, köprüleri yağma ederler. Taş üstünde taş bırakmazlar ve saraya doğru hareket ederler. Hatta o gün önlerine çıkan İbrahim adında bir meczup fetva vererek “bu iş birçok işten daha hayırlıdır. Bugün hiçbir yerde cuma namazı kılınmaya!” diyerekten fetva verir ve hakikaten İstanbul’da o gün hiçbir yerde cuma namazı eda edilmez.






Ayaklanan halk saraya ulaşır. Ayak divanı kurarlar ve III. Ahmet lav, Nevşehirli İbrahim Paşa da katledilir. Bundan sonra saraya sözünü dinletip rahat günler geçireceğini düşünen Patrona Halil . III. Ahmet’in yerine geçen şehzade Mahmut tarafından katledilir. Bundan dolayıdır ki bir daha böyle bir olay yaşanmaması için çıkarılan yeni bir kanunla hamama Arnavut tellak alınması yasaklanmıştır. Bu iş için gelenler de memleketlerine geri gönderilmiştir…